Communiceren of een stok om mee te slaan!

14 May 2021 14:03

Luisteren vs. praten

In veel verschillende situaties blijft het toch altijd moeilijk om te communiceren. Of dat nu met je partner is, je kinderen, een klant of een collega op het werk. Misverstanden ontstaan sneller dan ze worden opgelost.


Vooral wanneer de relatie al wat gevorderd is en zaken meer op de automatische piloot gaan. Je let dan gewoon minder snel op wat je zegt, of hoe je iets zegt of je denkt iets al snel te weten voordat de ander is uitgesproken. Dat leidt zomaar van het ene misverstand in het andere en voordat je het door hebt barst er een bom. Eigenlijk is dat dus niet direct iets wat met koppels of een liefdesrelatie te maken heeft maar meer iets met relaties in het algemeen. 


Bij communiceren is het eigenlijk belangrijker om goed te luisteren dan te praten. Waarom is dat dan toch altijd weer zo moeilijk en blijkt in de beste relaties  of gezinsverbanden dit steeds weer tot een climax te komen en zoekt men eerder naar een stok om mee te slaan en je punt te kunnen maken dan dat we de ander echt proberen te begrijpen?

We komen dan toch weer vaak terug op menselijke neigingen om dingen zelf in te gaan vullen. Net als dat een oordeel vellen op basis van een eerste indruk bijna onmogelijk is om niet te doen, werken de hersenen ook al snel toe naar een situatie waar we denken te weten hoe iets in elkaar zit. Ik weet niet of dat  met ongeduld te maken heeft of dat onze hersenen vanuit een survival mechanisme zelf invulling gaan geven aan zaken en daarmee onze luistercapaciteit langzaam uitschakelen. 

De 'Indian talking stick'

Een uitstekend instrument om beter te luisteren is 'The Indian Talking Stick'. Dit is een uitstekende strategie die je kan hanteren om een goed gesprek te voeren of duidelijke communicatie te hanteren in belangrijke gesprekken.  De reeds overleden Stephen Covey spreekt hierover in zijn best-seller "7 Habits of Highly Effective People": The Indian Talking Stick. Oftewel de Indiaanse spreek totem.


Deze totem helpt je aan een aantal gespreks- of communicatiespelregels door je fysiek bewust te maken van wat er zich eigenlijk afspeelt. Een goede manier om jezelf, kinderen, collega's of je partner te trainen in goede gewoonten bij communiceren. Na verloop van tijd heb je jezelf waarschijnlijk goed genoeg geconditioneerd met nieuwe gespreksgewoonten dat je de talking stick niet meer nodig hebt. Tegelijkertijd is het altijd een prima instrument om te blijven gebruiken als er veel op het spel staat.


Ik heb een video gemaakt met tekst en uitleg die je daarbij kan helpen. Veel success met luisteren!

Eelco Scheltinga